Què fem

LÍNIES DE RECERCA DE L’OCLA-GEA 2013-2014
(Observatori Català de la Llengua Amaziga – Grup d’Estudis Amazics)

● ELABORACIÓ DEL DICCIONARI AMAZIC-CATALÀ/CATALÀ-AMAZIC

El diccionari amazic-català / català-amazic és una obra lexicogràfica de gran abast que recull 11.000 entrades per cada banda i aplega els reculls lexicals més amplis elaborats fins avui dins tota l’àrea amazigòfona. En aquest sentit es tracta d’una obra única en el seu gènere, tant pel seu abast global (nombre d’entrades) com pel seu caràcter estandarditzador i interdialectal. L’autor principal d’aquest important recull és el Dr. Carles Múrcia investigador del nostre equip des dels inicis el qual ha comptat amb els suport de diferents col•laboradors, com Salem Zenia (coautor), Aziz Baha etc. i amb la tasca permanent de suport i supervisió portada a terme pel vicedirector de l’OCLA-GEA, el Dr. Hassan Akioud.

La tasca en curs l’any 2014, en aquesta línia de recerca és doble: d’una banda acabar les feines de correcció (lingüística, documental, tipogràfica etc.) i elaborar els annexos d’onomàstica (topònims i antropònims). Aquestes tasques es poden prolongar al llarg de tot l’any 2014 si es prenen en consideració les activitats de correcció finals que caldrà portar a terme en el procés d’edició de l’obra.

● INTERCANVIS LINGÜÍSTICS EN LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL

Aquesta línia de recerca és la continuació d’una àrea d’estudi iniciada a finals del segle XX en l’entorn dels estudis amazics a Catalunya, en la qual s’establien els contactes que havien anat influint tant en la llengua amaziga com en la llengua catalana a través de la història: romanització, arabització, aportacions romàniques de l’Edat Mitjana en l’amazic i en l’àrab, aportacions romàniques contemporànies en l’amazic i en l’àrab, estudi de la Lingua Franca Mediterrània etc.

L’estadi actual d’aquesta línia de recerca és, d’una banda més ampli (perquè s’introdueix l’estudi de les influències inter-romàniques on s’hi inclouen els parlars sard, sicilià i napolità) i d’altra banda, es focalitza l’atenció en l’estudi de la llengua maltesa, de la Lingua Franca Mediterrània i del patuet d’Algèria..

Aquesta recerca tindrà una projecció aquest mes de juny vinent, en la comunicació “Influència lingüística occitano-catalana a la Mediterrània occidental” que dos investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Dr. Carles Castellanos (director de l’OCLA-GEA) i Dr. Carles Biosca col•laborador del nostre centre, professor del Departament de Traducció i Interpretació, i expert romanista presenten a l’XIè Congrés Internacional “Occitània en Catalonha” que tindrà lloc a la Universitat de Lleida del 16 al 21 de juny de 2014.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada